Кушнър вижда две положителни страни в променящите се възгледи на обществото за теглото.

Binks също препоръчва:

Добавете малки количества упражнения: Binks наскоро направи проучване в Duke, което показа, че можете да подобрите здравето си, като просто станете малко по-активни. Напрягайте се малко preglednaprodukta.top всяка седмица, като добавяте още няколко минути към сесията си за упражнения или увеличавате скоростта си на бягащата пътека с половин миля в час.

Продължение

Напълнете с нискокалорични храни: В Duke, Binks насърчава „обемния“ подход към храненето, разработен от диетолога на Penn State д-р Барбара Ролс. Това означава да се насищате с храни, които са с висок “индекс на ситост” – кара да се чувствате сити, като същевременно не добавяте много калории. Нискокалоричните храни с голям обем включват салати, супи и овесени ядки. Яденето на голяма салата преди обяд или вечеря всеки ден, както прави Гилермо сега, е чудесен начин да се предпазите от преяждане.

Не се лишавайте, докато сте на диета: Загубата на голямо количество тегло е трудна, но ако се чувствате ужасно лишаваща, никога няма да продължите. Не е нужно да се измъчвате като състезателите в The Biggest Loser (и не очаквайте да губите 10 паунда на седмица, както правят). Искате устойчив подход, който ще се придържате към дългосрочен план.

След четири седмици на диетата на Дюк & Фитнес център, Гилермо вече е намалял до 421 паунда и казва, че „се стартира на пътешествие към пълна промяна в начина на живот“.

WebMD Magazine – Feature Прегледан от д-р Майкъл У. Смит на 23 февруари 2009 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ: Гийермо Бустос, Чатсуърт, Калифорния. д-р Мартин Бинкс,директор на поведенческо здраве, Duke Diet and Fitness Center, Durham, NC.

© 2009 WebMD, LLC. Всички права запазени.

Веднъж прочетох история за жена, която се оплака на лекаря си от разочарованието си от загубата на тегло. Жената е загубила 25 килограма, но не е доволна. "Няма да съм щастлив, докато не загубя още 25 паунда," – обяви тя.

След това нейният лекар й зададе поредица от въпроси: Чувстваш ли се по-добре? спиш ли по-добре? По-лесно ли е да се изкачите по стълби? Можете ли да се наведете и да завържете обувките си? Чувствате ли се по-добре със себе си? Пациентът отговори "да" на всички въпроси.

Лекарят й беше недоверчив. Отслабването с 25 паунда значително подобри здравето и качеството й на живот, но жената все още не беше доволна.

Не е необичайно хората, които спазват диета, да си поставят високи цели за отслабване. Някои достигат безброй години назад до сватбения си ден или теглото в колежа. Други си фантазират да изглеждат като супермодел, въпреки че естествено големите им рамки могат да направят това невъзможна цел.

Проучване от 2001 г. от Университета на Пенсилвания установи, че средно хората с наднормено тегло си поставят за цел да загубят 32% от телесната си маса. Това е три пъти количеството, необходимо за постигане на по-добро здраве. Истината е, че е малко вероятно повечето спазващи диетата да успеят да загубят една трета от телесното си тегло. Поставянето на екстремни цели е настройка за разочарование и провал.

Можете да постигнете желаното тегло – стига да е разумно и постижимо. Не забравяйте, че сте на пътешествие, за да подобрите живота и здравето си и да постигнете контрол над теглото си. Не става дума за съвършенство.

Задайте мини цели

Вместо да се стремите към размер, който не е виждан в гардероба ви от 10 години, поставете си по-достижими цели. Дори умерената загуба на тегло може да подобри кръвното Ви налягане и нивата на холестерола, кръвната захар и триглицеридите. Загубата на само 10 паунда може да върне ципа в крачката ви и да ви накара да се почувствате страхотно за себе си.

За да поддържате мотивацията си за постигане на крайната си цел, задайте мини-цели, които можете да постигнете в рамките на около месец. Проследявайте напредъка си и се възнаграждавайте по пътя за подобряване на навиците си за хранене и упражнения.

Например в седмиците, когато отидете на фитнес пет пъти, се поглезете с цветя, филм или игра с топка – каквото и да ви се струва награда. Това ще ви помогне да запазите отношението си положително и ще ви напомни за ползите от по-здравословния начин на живот.

Продължение

Промени, с които можете да живеете

Можете да отслабнете с почти всяка диета. Но за да изпратите тези излишни килограми без билет за отиване и връщане, трябва да намерите здравословни стратегии, с които можете да останете завинаги.

Причината да наричаме хранителния компонент на програмата Клиника за отслабване е "план за хранене" защото не е диета. Диетата е нещо, което можете да продължите и да изключите; планът за хранене е за цял живот.

Приемането на нов начин на живот означава да откриете поведението и нагласите, които са довели до наддаване на тегло и след като разберете лошите си навици, постепенно да ги промените в по-здравословни модели.

Например, член ли сте на "клуб за чисти чинии"? Безсмислено ли консумирате храната си за рекордно кратко време? Ядете ли пред телевизора? Винаги ли ядеш или пиеш нещо?

Започнете да приемате по-здравословно поведение, като оставяне на няколко хапки храна в чинията си при всяко хранене, забавяне и дегустация на всяка хапка, премахване на прекъсвания в храненето и запълване на свободното си време с дейности, различни от хранене.

Или своя собствена "по-добро поведение" може да включва носене на крачкомер и ходене на 5000-10 000 крачки всеки ден; преминаване към обезмаслени или леки хранителни продукти; отказ от пържени храни; започвайки всеки ден с питателна закуска – опциите са безкрайни. Номерът е да намерите промени, които лесно можете да включите в живота си. И когато правите нещо многократно, то скоро става автоматично.

Така че настройте "целите на процеса" (като ядене на пет порции зеленчуци всеки ден или регистриране на 10 000 стъпки три дни подред) вместо "крайни цели" (като загуба на 30 паунда). Целите на процеса са ключови за промяна на поведението и това в крайна сметка ще доведе до трайна загуба на тегло. Освен това по-здравословният начин на живот е по-важен в дългосрочен план от броя на свалените килограми.

Върхът на планината

В началото на вашата програма всички забелязват загубата на тегло, раздават комплименти и ви ободряват. Но стигнете до третия месец и мажоретки често почти изчезват.

Продължение

И все пак проучванията показват, че три до шест месеца след извършване на промени в поведението е важен момент за преоценка на вашите стратегии. Критичен момент е да продължите напред, като същевременно поддържате новите навици, които ви доведоха до там.

Мислете за това време като за върха на планината – и трябва да прескочите върха, за да се превърнат новите, по-здравословни навици в рутина. Предизвикайте себе си да намерите начини да останете енергични през това време: Експериментирайте с нови рецепти, намерете другар за диета или упражнения или опитайте нов вид физическа активност.

Направете равносметка

Отделете минута точно сега, за да преосмислите целите си за отслабване и не забравяйте, че сте в това пътуване за дълго време. Приемете, че здравословната загуба на тегло е бавна и стабилна. Вашата цел е да свалите по килограм или два на седмица. И дори да свалите само половин килограм, не е ли това по-добре от качването?

Направете списък с всички начини, по които животът ви се е подобрил поради загубата на тегло досега. Празнувайте тези победи, запишете ги и ги преглеждайте често.

Реалистичните цели ще подобрят самочувствието ви и ще осигурят необходимото укрепване, за да ви помогнат да продължите пътуването.

Клиника за отслабване на WebMD – експертна колона Прегледано от Катлийн М. Зелман, MPH, RD, LD на 27 януари 2006 г. © 2005 WebMD, Inc. Всички права запазени.

Ако сте достатъчно висок, за да се откроите в тълпата, вероятно сте наясно с ръста си – може би дори сте наясно с това. Но си представете, че сте в стая, пълна с баскетболисти. Изведнъж вече не изглеждаш толкова висок. Вашата височина над средната се чувства нормално.

Същият сценарий – но с тегло, а не с височина – може да се случи в САЩ.

Според CDC две трети от американците са с наднормено тегло или затлъстяване. Сега, когато средното телесно тегло клони към плътно, а не към стройно, възприятието за това, което е нормално, може да се плъзга. И това може да има последици за здравето, които летят под вашия радар.

Новата норма

Средният американец е с 23 паунда по-тежък от идеалното си телесно тегло. Ако се приравним "нормално" със средно, не е много трудно да се каже, че е нормално да си дебел.

"За децата и за много възрастни, които са с наднормено тегло, те започват да се възприемат като новото нормално," казва експертът по затлъстяване Робърт Ф. Кушнер, MD, MS. Хората с наднормено тегло може да отхвърлят теглото си, казва той на WebMD, защото се чувстват "всички останали изглеждат точно по същия начин." Кушнер е професор в Медицинския факултет на Файнберг към Северозападния университет и клиничен директор на Северозападния комплексен център по затлъстяване.

"Съвсем ясно е, че хората променят представата си за това какъв е приемливият размер на тялото," казва д-р Никълъс Кристакис от Медицинското училище в Харвард. С нарастването на средното телесно тегло се приемат по-тежки типове тяло. Това от своя страна разчиства пътя за още повече хора да напълнят, казва Кристакис, който е съавтор на Свързани: Изненадващата сила на нашите социални мрежи и как те променят живота.

Наистина ли американците стават по-дебели?

Процентът на затлъстяването се е увеличил драстично през последните 20 години: една трета от възрастните са със затлъстяване днес, в сравнение с 23% в края на 80-те години. Но тази тенденция може да е достигнала плато. Според ново проучване в Вестник на Американската медицинска асоциация, процентът на затлъстяване не се е променил значително през последните няколко години.

Това не е причина да ставате самодоволни, казва Кушнер. "Разпространението на затлъстяването се изравнява, но се изравнява на етапа на наводнение. Така че трябва да обърнем това."

Продължение

Заразно ли е наддаването на тегло?

Как стигнахме до това "етап на наводнение" на затлъстяване? Може би трябва да се огледате около себе си.

"Нашата работа предполага, че наддаването на тегло се разпространява в социалните мрежи," казва Кристакис, който е изследвал разпространението на затлъстяването.

Неговите открития, публикувани в The New England Journal of Medicine през 2009 г., показват, че шансовете ви да затлъснете се увеличават с 57%, ако имате приятел, който затлъстява, и с 40%, ако вашият брат/сестра затлъстява."Ние сме социални животни," казва Кристакис. "Ние сме повлияни от избора и действията, външния вид и поведението на хората около нас."

Накратко, нашите социални контакти – хората в живота ни – имат голямо влияние върху това, което ядем, колко спортуваме и как оценяваме собствения си външен вид. Това може да помогне да се обясни защо нивата на затлъстяване не са еднакви в цялата страна. Всъщност има това, което може да се нарече горещи точки за затлъстяване.

Горещи точки за затлъстяване

Яна Гордън Буншич, DO, е видяла доказателства за това от първа ръка в своята практика. Тя е сертифициран семеен лекар и клиничен диетолог в Мористаун, Теннеси – град в щат с един от най-високите нива на затлъстяване в Америка.

"След като преместих семейството си и медицинската си практика в източен Тенеси, веднага бях изненадан от разпространението на затлъстяването в района," казва Буншич, който живееше в Южна Флорида. Тя цитира култура, която обича "бисквити и сос," както и твърде малко упражнения. "Обществото е доста селско и малко хора ходят или карат колело от място на място."

Тъй като затлъстяването е толкова често, Бунсич открива, че пациентите й имат изкривена представа за това какво е нормално. "16-годишен пациент дойде с майка си онзи ден," спомня си тя. "Следвайки моята препоръка, той загуби 45 паунда… Майка му беше много загрижена, че започва да става твърде слаб" въпреки че все още беше с наднормено тегло по медицински стандарти.

Промяна на възприятията

Изкривените възприятия не са ограничени до Тенеси.

"Това отнема все повече и повече тежест с течение на времето, за да могат хората да преценят, че са тежки," казва Кристакис. В проучване, използващо правителствени данни, той установи, че хората със затлъстяване обикновено са знаели, че са затлъстели преди 20 години. Това вече не е непременно така. През 2007 г. проучване на Националната лига на потребителите показа, че въпреки че 34% от участниците в проучването за възрастни са с наднормено тегло, само 12% казват, че някога са им казвали това от медицински специалист.

Принос за тези променящи се възприятия е модна тенденция, известна като оразмеряване на суета. Производителите направиха размерите на дрехите по-прости през годините. "Това кара жените да се чувстват добре със себе си," Кушнер казва, "но лошото е, че подпомага увеличаването на теглото на населението."

Продължение

Плюсове и минуси на нова норма

Кушнър вижда две положителни страни в променящите се възгледи на обществото за теглото. Едната е, че хората с наднормено тегло "не маркирайте толкова много от самочувствието си към теглото," казва Кушнер. Другият е, че жените със здравословно тегло са по-малко склонни да виждат себе си като дебели. Тъй като много по-голяма част от населението е наистина с наднормено тегло, тези от категорията на здрави може да се почувстват слаби в сравнение.

Но Кушнър предупреждава, че има отрицателна страна, особено за хората със затлъстяване. Ако хората не осъзнават, че имат проблем, те ще бъдат по-малко мотивирани да отслабнат, казва той. И въпреки че социалните норми може да се променят, рисковете за здравето от затлъстяването не са.

Рискове за здравето от затлъстяване

"Ясно е, че наднорменото тегло е лошо за вашето здраве," казва Кристакис. Това не означава, че всеки с наднормено тегло ще развие здравословни проблеми, но рисковете са добре документирани. Наднорменото тегло е свързано с диабет, артрит, сърдечни заболявания и някои форми на рак. А миналата година едно проучване установи, че теглото с една трета повече от идеалното ви тегло може да отнеме три години от живота ви.

"Много [пациенти] интуитивно знаят, че теглото им е голяма част от техния диабет, хипертония, подуване на долните крайници и лошо чувство," Буншич казва, "но никога не са имали лекар да им каже, че теглото им е основната причина." За да обърне ситуацията, тя казва, че лекарите трябва да съветват пациентите за опасностите от наднорменото тегло и да им помогнат да развият точни възприятия за това, което е нормално.

Кристакис се съгласява, но казва, че здравните специалисти трябва да се справят деликатно с въпроса за теглото. "Хората биха могли да кажат на пациентите си: „Когато полагате усилия да отслабнете, това не е от полза само за вас.“" Изводът: здравословните навици са склонни да се разпространяват сред социалните контакти. Така че, когато направите положителна промяна в живота си, това може да засегне и хората, на които държите.

WebMD функция Прегледан от Луиз Чанг, д-р на 26 януари 2010 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Съобщение за новини, CDC.

Робърт Ф. Кушнер, доктор по медицина, MS, професор, Медицинско училище Фейнберг в Северозападния университет; клиничен директор на Северозападния комплексен център по затлъстяване.

Никълъс Кристакис, MD, PhD, професор, Harvard Medical School; съавтор, Свързани: Изненадващата сила на нашите социални мрежи и как те променят живота ни.  

CDC: "Тенденции за затлъстяване в САЩ."

CDC: "Разпространение на наднорменото тегло, затлъстяването и екстремното затлъстяване сред възрастните: Съединени щати, тенденции от 1960-62 до 2005-2006."

Флегал, К. Вестник на Американската медицинска асоциация, януари 2010 г.; том 303: стр. 235-241.

Кристакис, Н. ВНова АнглияМедицинско списание, юли 2009 г.; том 357: стр. 370-379.

Яна Гордън Бънсич, DO, сертифициран семеен лекар и клиничен диетолог в Мористаун, Теннеси.

Чанг, В. Американско списание за превантивна медицина, май 2003 г.; том 24: стр. 332-339.

Съобщение за новини, Национална лига на потребителите.

WebMD Здравни новини: "Наднорменото тегло скъсява продължителността на живота."

Готови сте да отслабнете.