Защо Poop плава? Нормално ли е?

столчето обикновено потъва, защото е по -гъста от водата. Понякога може да плава и да не е причина за безпокойство. В някои случаи обаче плаващият изпражнения може да показва наличието на медицинско състояние и човек трябва да се свърже с лекар.

Ако изпражненията на индивида плават често, това може да е резултат от тяхната диета или медицинско състояние.

Тази статия ще предостави информация за някои от причините за плаваща столче. Той също така ще обсъди кога табуретката на човек показва необходимостта да търси насоки от лекар.

Трябва ли моят пук да плава или да потъне?

Способността на столчето да плава обикновено е свързана с въздуха. Диетата с високи фибри и газът могат да причинят плаване на изпражненията.

Въпреки това, ако изпражнението на човек никога не потъва, това може да е индикация за основно здравословно състояние, като:

 • стомашно -чревна инфекция (GI)

Излишната мазнина в изпражненията също може да доведе до плаваща столче. Това може да се случи, ако човек консумира голямо количество мазнини в диетата си или ако има състояние, което влияе върху усвояването на мазнини, като болестта на Крон.

Консумацията на фибри и газ

Диета с високо съдържание на фибри води до повишена бактериална ферментация по време на храносмилането. Това произвежда повече въздух, който може да бъде хванат в табуретка, което го кара да плава.

Много храни с високи фибри, като боб, брюкселско кълнове, броколи и карфиол, могат да причинят газ. Проучване от 2020 г. установи, че преминаването от диета с ниски фибри към диета, богата на фибри, повишено подуване, особено когато новата диета също е била богата на протеини.

Някои хора също развиват газ, когато променят диетата си. Ако изпражненията плуват след като човек е изял нова храна или е преминал на нова диета, газът може да бъде виновникът.

Изследванията от 2016 г. отбелязват, че 95% от възрастните и децата в Съединените щати не консумират достатъчно фибри. Препоръките за прием на фибри варират в зависимост от възрастта и пола.

жените на възраст 19–50 години трябва да консумират поне 25 грама (ж) фибри на ден, докато мъжете в същата възрастова група се нуждаят от най -малко 38 g фибри дневно.

Инфекцията на стомаха

GI инфекциите могат да причинят плаваща столче.

Някои инфекции могат да причинят газ, който може да бъде хванат в капан в изпражненията, понижавайки плътността му. В други случаи някои инфекции нарушават способността на организма да абсорбира храната, причинявайки малабсорбция. Това може да доведе до мастни изпражнения, които плават.

Един пример включва giardiasis. Това е паразитна инфекция, която води до мазни изпражнения, които плават.

Q:

Какви други GI инфекции могат да причинят плаваща столче?

Анонимен

A:

Всяка инфекция с GI може да доведе до плаване на изпражненията ви, тъй като газът, който вирусът, бактерията или паразитът създават, причинява плаването на изпражненията. Други примери за инфекция с GI включват тези, причинени от Escherichia coli и Salmonella.

Синтия Тейлър Чавусти, MPAs, PA-Canswers представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и хората не трябва да считат за медицински съвет.

GI нарушения

Някои разстройства на GI могат да причинят плаване на изпражненията.

Авторите на проучване от 2015 г. установяват, че 26% от хората с функционални нарушения на червата, като синдром на раздразненото черво и функционална диспепсия, имат плаващи изпражнения.

Освен това, 3% от тези с функционални GI нарушения, които са група от нарушения, които влияят на движението в храносмилателния тракт, имаха плаващи изпражнения.

За някои хора плаващият стол може да е първият предупредителен знак за проблем с GI или червата. Когато плаващите изпражнения се появяват заедно с други симптоми, като болка, диария, подуване на корема или запек, това може да сигнализира за основен проблем с GI.

Малабсорбция

Според изследвания от зенидол лекарство 2021 г. плаващите изпражнения са симптом на синдром на малабсорбция. Табуретката също може да бъде мазна и голяма и да мирише на лошо.

Примери за синдроми на малабсорбция, които могат да доведат до плаваща стол, са мазнина малабсорбция и въглехидратна малабсорбция.

мастната малабсорбция е един от най -често срещаните синдроми и може да доведе до стеаторея. Това е увеличение на мазнините в изпражненията, което го кара да плава. Въпреки че плаващото столче може да е знак за стеаторея, статия от 2017 г. отбелязва, че изпражненията, придържащи се към тоалетната купа, е по -специфичен знак.

Стеаторея може да се появи и поради различни състояния на малабсорбция, включително нарушения в тънките черва и чернодробните и жлъчните заболявания.

разстройства, които засягат тънките черва, могат да причинят стеаторея. Хората, които са имали част от отстранените си хирургично отстранени в тънките си черва, като например да лекуват болестта на Крон, също могат да изпитат стеаторея.

Черният дроб произвежда жлъчка, което помага на тялото да усвоява храната. Когато малка или никаква жлъчка достигне червата, това може да доведе до мастна стол. Човек също може да отслабне или да развие диария. Чернодробните заболявания, блокираните жлъчни канали и камъните в жлъчката могат да причинят мастно изпражнение.

въглехидратната малабсорбция също причинява плаване на изпражненията. Това се случва, когато тялото на човек не е в състояние да абсорбира нишесте, лактоза и захароза. Въглехидратите, че тялото не абсорбира фермента в дебелото черво, което води до кисела изпражнения, подуване на корема и метеоризъм. Този газ може да бъде хванат в капан в изпражненията, което го кара да плава.

Една важна причина за въглехидратната малабсорбция е непоносимост към лактоза, което е неспособността да се метаболизира правилно лактозата. Това се случва, когато храносмилателната система на индивида произвежда твърде малко ензим, известен като лактаза. Той е и най -честата причина за малабсорбция.

Хората с непоносимост към лактоза могат да изпитат подуване на корема и диария, когато консумират мляко, сирене или други млечни продукти.

Проблеми с панкреаса

Както обяснява статия от 2017 г., някои състояния, засягащи панкреаса, могат да доведат до мастна стол поради мазнина малабсорбция. Малабсорбцията може да възникне, когато ензимите или жлъчката на панкреаса не пътуват в достатъчно количества до тънките черва.

Резултатът е мастно изпражнение, което може да плава или да е трудно да се промива. Табуретката също може да бъде бяла или много бледа. Освен това човек може да забележи, че има много тъмна урина.

Плаващото изпражнение може да се появи и в резултат на рак на панкреаса или панкреатит.

ракът на панкреаса причинява изпражнения, който е мазен и лек на цвят. Човек може също да изпита сърбяща кожа, лош апетит и загуба на тегло, наред с други симптоми.

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Това може да доведе до болка в горната част на корема, която също може да се разпространи в гърба. Освен това, човек може да изпита:

 • Бързо сърцебиене
 • Подут корем

Не е възможно да се диагностицират състояния, засягащи The Панкреас въз основа само на симптомите на човек. Нарушенията на панкреаса са сериозни, така че е от съществено значение да получите помощ и лечение възможно най -скоро.

Кога да се свържете с лекар

Плаващите изпражнения обикновено не са причина за безпокойство, тъй като те могат да бъдат резултат от капан в капан в изпражненията и от диета с високи фибри. Ако обаче симптомът продължава, човек може да пожелае да се свърже с лекар.

Препоръчително е да потърсите насоки от медицински специалист, ако:

 • Плаващият стол също изглежда много мазен или мазен, а симптомът продължава
 • Човек изпитва хроничен запек или диария
 • Столът е много лек или блед
 • Човек започва да отслабва неволно
 • Човек с основно медицинско състояние развива промени В своите навици на червата
 • Човек има много тъмна урина

Ако човек подозира, че има панкреатит, те трябва да потърсят медицинска помощ възможно най -скоро, особено ако Следват симптоми:

 • Болка, която започва в горната част на корема, че:
 • започва бавно или внезапно
 • разпространения до Назад
 • е лек или тежък
 • трае няколко дни
 • Треска
 • повръщане
 • гадене
 • Подут корем
 • Бързо сърцебиене
 • Резюме

  столче е начинът на тялото за премахване на отпадъците и обикновено се отказва CTS диета на човек. Плаващият изпражнения, промените в цвета на изпражненията и други временни промени в навиците на червата обикновено не са знак за сериозно медицинско състояние.

  Въпреки това, човек трябва да се свърже с лекар, ако симптомите продължават или да се влошат. Лекар може да направи различни тестове, за да достигне диагноза.

  Прочетете тази статия на испански.

  • Рак на панкреаса
  • Стомашно-чревната/гастроентерология

  Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани изследвания, академични изследователски институции, и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата